11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона у всьому світі відзначають 11 квітня. Мета даного заходу проінформувати населення про дане захворювання, а також надання підтримки людям, що хворіють Паркінсоном та їх сім'ям.

Хвороба Паркінсона (синоніми: ідіопатичний синдром паркінсонізму, тремтливий параліч) - захворювання центральної нервової системи, яке характерне для осіб старшої вікової групи. Викликано прогресуючим руйнуванням та відмиранням нейронів, що виробляють нейромедіатор дофамін, - перш за все в чорній субстанції, а також і в інших відділах центральної нервової системи. Вперше це захворювання в 1817 році описав англійський лікар Джеймс Паркінсон. Цікаво те, що він спостерігав симптоми не в медичній практиці, а в повсякденному житті - на вулицях Лондона. Джеймс Паркінсон (11 квітня 1755 - 21 грудня 1824) народився в Лондоні в родині аптекаря та хірурга Джона Паркінсона (1726-1784). Навчався медицині і в 1778 році став асистентом свого батька.

Симптоми хвороби:

  • тремтіння рук, ніг та голови;
  • дрібний почерк;
  • хода малими кроками;
  • рухи ніг та рук не такі плавні та легкі, як раніше;
  • неможливість утримувати предмети;
  • “застигле”, невиразне обличчя.

Дане захворювання не є смертельним, але дуже сильно погіршує якість життя і самого хворого, і його сім'ї. Якщо Ви спостерігаєте первинні прояви хвороби Паркінсона в себе чи в когось з близьких, необхідно звернутись до лікаря. Адже, якщо розпочати лікування на ранніх стадіях, то є можливість продовжувати активне життя протягом довгого часу. На 2019 рік на Львівщині зареєстровано 3400 людей з хворобою Паркінсона.

Оцінок: 1 (середня 5 з 5)