17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ

Хронічні обструктивні захворювання легенів (ХОЗЛ) — це є захворюванням легенів, при котрому людині важко дихати та є обумовлені пошкодженням легенів протягом багатьох років, зазвичай внаслідок куріння.
ХОЗЛ найчастіше це поєднання двох захворювань:

  1. Хронічний бронхіт. При хронічному бронхіті дихальні шляхи, по яких повітря надходить в легені (бронхи), знаходяться в стані запалення, при цьому постійно продукується багато слизу. Стінки бронхів при цьому товщають, що може бути причиною звуження просвіту (обструкції) дихальних шляхів. При цьому стані людині вкрай важко дихати.
  2. Емфізема. При емфіземи легенів, стінки альвеол пошкоджуються і втрачають свою еластичність. В результаті зменшується корисна площа легенів для обміну газами (киснем і вуглекислим газом) між кров'ю та повітрям. В результаті людина відчуває брак повітря.

Тому 17 листопада щороку в Україні та всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ, метою котрого є ознайомлення населення з даними захворювання, а також пошуки нових шляхів в лікуванні для покращення здоров'я хворих.

Оцінок: (середня 0 з 5)