29 жовтня – Всесвітній день псоріазу

29 жовтня відзначається Всесвітній день псоріазу, гаслом котрого цього року: «Лікуй псоріаз серйозно, наші життя залежать від цього!» Мета даного захду — підвищення обізнаності населення та підтримка пацієнтів, консультації для людей з цим захворюванням.

Псоріаз - хронічне неінфекційне захворювання, дерматоз, що вражає в основному шкіру. Зазвичай псоріаз проявляється утворенням червоних, надмірно сухих, піднесених над поверхнею шкіри плям - так званих папул, які зливаються між собою, утворюючи бляшки. Ці папули є за своєю природою ділянками хронічного запалення і надлишкової проліферації лімфоцитів, макрофагів і кератиноцитів шкіри, а також надлишкового ангіогенезу.

За остання десятиліття захворюваність на псоріаз збільшилась 2,8 рази серед дорослого населення та в 3,2 рази серед діток. Псоріазом страждають 2-4% від загальної чисельності населення. Повністю вилікувати псоріаз неможливо, але є можливість контролювати його прояви та не давати впливати на якість життя пацієнта. Залежно від тяжкості та локалізації псоріатичних уражень, хворі на псоріаз можуть відчувати значний фізичний чи психологічний дискомфорт, труднощі з соціальної та професійної адаптацією і навіть потребувати інвалідності. Сильний свербіж шкіри або біль можуть заважати виконувати основні життєві функції: догляд за собою, прогулянки, сон. Всі ці фактори дозволяють розглядати цю проблему, як соціальну.

Оцінок: (середня 0 з 5)